Onvoorstelbaar Roden > Nieuws > Nieuws Heerestraat-Wilhelminastraat > Duurzame stenen in centrum van Roden

Duurzame stenen in centrum van Roden

Voor de herinrichting van de Heerestraat/Wilhelminastraat en de nieuwe centrumhalte hebben we meer stenen nodig dan die er nu liggen. We gebruiken voor de nieuwe inrichting zowel gebakken klinkers als granietkeien.

De leerkleurige klinkers die zijn aangebracht bij de centrumhalte HOV zijn een mix van oude en nieuwe stenen. Dit wordt ook toegepast in de Heerestraat/Wilhelminastraat.

De gebakken klinkers die we in het centrum gaan gebruiken worden in Nederland gemaakt. Gebakken stenen zijn een goede en duurzame investering. Ze kunnen nog verschillende keren worden hergebruikt. Ze worden in de tijd vaak alleen maar mooier. Dit in tegenstelling tot betonstenen.

Oude keien

De granietkeien komen uit Zweden en zijn ongeveer 50 jaar oud en worden hergebruikt. Ze krijgen dus een tweede of misschien wel derde leven. Deze grijze keien worden gebruikt als afscheiding in het straatbeeld. Bijvoorbeeld rondom de parkeervakken of de bomen.

Nieuwe klinkers voor de Brink

Voor het ‘Brink deel’ zijn we op zoek naar een nostalgische steen die past bij de leerkleurige stenen van de Heerestraat en bij de Brink. Van die stenen worden in december één of twee proefvakken gemaakt. Deze komen in het trottoir van de Heerestraat (vlakbij de Raadhuisstraat) en nabij de Brink (in het voetpaddeel, ook dichtbij de Raadhuisstraat).